(The Garden of Death (1896) by Finnish symbolist painter Hugo Simberg) Редовен живот, правилно

...
(The Garden of Death (1896) by Finnish symbolist painter Hugo Simberg) Редовен живот, правилно
Коментари Харесай

Най-доброто лекарство срещу всички болести и умствени смущения е убеждението ♥ Хазрат Инаят ХАН

(The Garden of Death (1896) by Finnish symbolist painter Hugo Simberg)

Редовен живот, вярно хранене, добър сън, баланс сред деяние и отмора, вярно дишане – всичко това оказват помощ за естественото здраве. Най-доброто лекарство обаче против всички заболявания и умствени разстройства е убеждението. Мнозина си мислят, че са уверени, само че тези, които в действителност са уверени, са малко. Убедеността на множеството хора може да се опише с думите, които чух един път: „ Аз съм уверен и дано Бог укрепи моята увереност. ” Това одобрение е безсмислено. Ако човек каже: „ Аз съм уверен ”, това не значи, че е уверен, тъй като в своето напълно проявяване убеждението е религия. А какво споделя Христос за вярата? „ Вярата планини реалокира. ” Несъмнено свещеникът приказва за религия в Църквата, духовникът – за религия в Свещената книга, само че това не е същинското значение на вярата.

Вярата е кулминационната точка на убеждението. Когато вярата стигне несъмнено равнище, тя израства като растение. Вярата форсира излекуването и колкото по-голяма е тя, толкоз по-бързо е излекуването. Без религия даже медицината не може да помогне. Нито едно лекуване няма да даде положителни резултати, в случай че липсва религия. Тя е първото лекарство. Трудностите в живота ни са породени от липса на религия. Болестта значи, че липсва увереност. Като оставим настрани всички други доказателства, заболяването е знак за липса на увереност. Ако човек е уверен, няма да има място за заболявания. Но заболяването запълва мястото на убеждението.

Човек не може да престане да има вяра в това, в което има вяра. Болестта става негово разбиране. Това поражда компликациите. Когато човек каже: „ Боря се с заболяването ”, той желае да каже: „ Въображението ми се бори с моето разбиране. ” Той утвърждава: „ Боря се с заболяването ”, което значи, че открива заболяването в себе си. Бори се с нещо, чието битие утвърждава. В своето разбиране преди всичко слага заболяването, а на второ място е въображението, с което се лекува. Така силата, с която желае да отстрани заболяването, е доста по-малка от силата, с която заболяването към този момент се е открила в него. Той се бори с нещо, чието битие самичък е утвърдил.

Има хора, които си мислят, че в никакъв случай няма да създадат грешката да повярват в нещо, за което няма доказателства – смятайки, че това е доста мъдро. А в случай че търсим в света на доказателствата, ще откриваме един след различен лъжливи пластове. Така можем да продължаваме да изследваме дълбините на живота, от една заблуда към друга, без в миналото да стигнем до осъзнаването на истината. Как можем да разчитаме на доказателства, които са подвластни на смяната? Следователно, в случай че има нещо, на което да разчитаме, това е убедеността. Не доказателството основава увереност. Ако е по този начин, тази увереност няма да има продължителност, тъй като доказателствата нямат продължителност. Става дума за увереност, стояща над доказателствата, която най-после ще кулминира във религия.

Убедеността не е въображение, а сама по себе си знамение, тъй като е съзидателна. Например, някой е уверен, че за един франк ще получи еди какъв брой си сантима, и всички имат вяра в това, тъй като има доказателство. Достатъчно е да отидат в банката, с цел да открият дали е по този начин. Но когато няма доказателство, е мъчно да имаме вяра. То е като да строим въздушен палат, който обаче по-късно се трансформира в парадайс. Ако човек е уверен за нещо, което не съществува, неговата увереност ще го накара да съществува. Ако е уверен в някакво изискване, даже то да не съществува, убеждението ще докара до появяването му. Разликата сред мозъка на човек с увереност и мозъка на човек, на който му липсва увереност, е в това, че мозъкът на първия е като факла, а при втория светлината е закрита и не може да огрява.

Много постоянно човек се бои да не изгуби здравомислието си. Той би предпочел да е елементарен, в сравнение с невероятен. Страхува се да не изгуби себе си, само че не знае, че да изгуби себе си, значи да завоюва себе си. Той може да каже: „ Да мислиш за тези неща е като да хвърчиш във въздуха. ” Но в случай че не бяхме във въздуха, какво щеше да стане с нас? Въздухът е субстанцията, от която живеем, по-важна от храната и водата. Следователно убеждението е храната на вярващия, храната на неговата религия. Той живее от убеждението си, а не от храната и водата.

Вярата е толкоз свята, че не може да бъде предадена и човек би трябвало да я открие в себе си. На този свят няма човек без религия – от време на време тя просто е закрита. Това, което я закрива, е песимистичната настройка към живота. Има хора, които са външно песимистични, има и такива, които са неосъзнато песимистични – те не знаят, че са песимисти. Човек може да се бори с целия свят, само че не може да се бори със себе си, не може да победи своите подозрения. Който успее да разпръсне тези облаци, е постигнал нещо огромно.

Можем ли да стигнем до вярата, като упорстваме в убежденията си? Небесните неща не се реализират с твърдоглавие, те са Божия берекет. Не се изисква твърдоглавие, с цел да помолим за Божията берекет, да повярваме в Божията берекет, да отворим себе си за Божията берекет, да й се доверим. Това е, което ускорява убеждението и го трансформира във религия. Всичко на земята малко или доста ни коства нещо – ние го купуваме. Само едно нещо не коства нищо, тъй като в никакъв случай не можем да платим цената му – Божията берекет. Не можем да платим за нея под никаква форма, по никакъв метод, нито като сме положителни, благочестиви, надарени с качества и добродетели, по никакъв начин. Защото какъв брой е добротата ни? Тя е капка вода в океана. Като човешки същества сме прекомерно небогати, с цел да можем да платим за Божията берекет. Тя може единствено да ни се даде.

Защото Бог е обич. Какво чакаме от любовта? Благодат. Божията берекет е Божията обич, която намира проявяване в безчет благословии, които познаваме и не познаваме. Ние, хората, живеем на земята в своите дребни черупки и защото през множеството време не осъзнаваме всички привилегии на живота, не изпитваме признателност към Този, който ни ги е дал. За да види Божията берекет, човек би трябвало да отвори очите си, да вдигне глава от дребния свят, който си е основал, и да види горе и долу, вдясно и вляво, начело и откъм гърба, Божията берекет, която е на всички места. Ако се опита да благодари, няма да му стигнат хиляда години. Но в случай че погледът му стига единствено до стените на черупката, той няма да открие Божията берекет, а единствено злощастие, паники, проблеми, неправда, безчовечност, безчувственост, грозотия. Защото когато гледа надолу, човек вижда калта, само че вдигне ли взор, вижда прелестни звезди и планети. Зависи единствено накъде гледа – нагоре или надолу. Какво съставлява този смъртен свят? Какво е физическото битие? Какъв е този живот на промени? Какъв е смисълът му, в случай че не да имаме вяра? Всичко се трансформира, всичко е непостоянно, податливо на опустошение. Следователно освен поради истината, само че и поради самия живот би трябвало да намерим в себе си убедеността, да я развием, да й даваме мощ и опция да израства във всеки момент, с цел да кулминира във религия. Именно тази религия е тайнството на живота, тайната на спасението.

Из: „ Лечението. Ментално филтриране и светът на мозъка “, Хазрат Инаят Хан, ИК „ Шамбала “
Картина: The Garden of Death (1896) by Finnish symbolist painter Hugo Simberg, en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР